Uitnodiging

Open access begint in Nederland en de EU serieuze vormen aan te nemen. Dat moet ook wel want de EU wil in Europa in 2020 open access volledig gerealiseerd hebben. Juristen kunnen en zullen hierbij uiteraard niet achterblijven. Inmiddels heeft daarom de rechtspraktijk (een aantal grote kantoren) in samenwerking met de juridische faculteiten en de Vereniging van universiteiten (VSNU) het initiatief genomen om een juridisch open accces platform te realiseren: OpenRecht (t.z.t. toegankelijk via openrecht.nl).

Het platform wordt onderverdeeld in rechtsgebieden/thema’s en de annotaties, artikelen en wetscommentaren die worden geschreven voor die thema’s worden voor publicatie beoordeeld door redacties (als ware het een tijdschrift). Dat betekent dus dat het platform redactieleden en auteurs nodig heeft.

Op vrijdag 29 juni a.s. vindt er een eerste redactie/auteursbijeenkomst plaats ten kantore van Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst zal tekst en uitleg worden gegeven over OpenRecht en zal een demonstratie worden gegeven. Tevens kunnen redacties gevormd worden en kunnen mensen zich aanmelden als auteur. Kwa rechtsgebieden sluit OpenRecht aan bij Wetten.overheid.nl. (zie onderaan deze pagina) De reden hiervoor is dat het uiteindelijke doel is OpenRecht te linken met Wetten.overheid.nl en met Rechtspraak.nl, waarmee een nieuwe vrij toegankelijke en kwalitatief hoogstaande juridische kennisinfrastructuur tot stand gebracht wordt.

Wil je redacteur of auteur worden of wil je graag weten wat OpenRecht gaat inhouden? Stuur dan een mail naar Leo van der Wees (secretaris@stichtingpoc.nl), secretaris van de stichting OpenRecht, om je aan te melden.

Wij hopen dat hiermee je interesse gewekt is en hopen je graag te ontmoeten op 29 juni bij Kennedy Van der Laan. De bijeenkomst start om 16.00 uur en loopt door tot 18.00 uur. Bij goed weer sluiten we af met een borrel in het tegenover liggende Westerpark.

Meer weten over OpenRecht? Raadpleeg dan het informatieblad.

Leo van der Wees
Open = Impact
Secretaris Stichting OpenRecht

Agrarisch recht
Arbeidsrecht en sociaal-zekerheidsrecht
Arbitrage
Bank- en effectenrecht, financiering
Belastingrecht
Contracten, schade en aansprakelijkheid
Cultureel recht
Financieel en economisch recht
Gezondheidsrecht en farmaceutisch recht
Goederenrecht
Informatierecht
Insolventierecht
Intellectuele eigendom
Internationaal privaatrecht
Internationaal publiekrecht
Levensmiddelenrecht
Mededingingsrecht
Migratierecht
Ondernemingspraktijk
Onderwijsrecht
Openbare orde en veiligheidsrecht
Personen- en familierecht
Privacy
Procesrecht
Ruimtelijke ordening en milieu
Sportrecht
Staats- en bestuursrecht
Strafrecht
Tuchtrecht
Vervoersrecht
Wonen, onroerend goed, bouwrecht